Отказ на поръчани и доставени продукти

Потребителят може да откаже поръчани и доставени продукти в следните случаи:

  • Видимо несъответствие на доставения продукт с поръчания. Обаждате ни се веднага и още преди да сте платили ще го върнете за наша сметка
  • Възникнал дефект по време на транспортирането – тук се издава протокол от куриера за възникнал дефект при транспортирането
  • Дефект на продукта – шевове, скъсано, разпорено и прочие. В този случай ни се обаждате веднага, прилагате снимки още в офиса на куриера при Преглед, че така сте го получили и го връщате към нас за наша сметка.
  • -цената при доставка не отговаря на предварително договорената цена – Ако това се случи можете веднага да ни се обадите и да коригираме цената с правилната.

Горе-описаните рекламации трябва да се направят още при Преглед при получаване на пратката в офиса на куриера и да ни изпратите снимки с констатираните проблеми. Това ще ви послужи за доказателство, че вината не е ваша.

Извън изброените случаи, както и извън условията на чл.55 (ал.1) от ЗЗППТ, клиентът няма право да откаже да заплати и да върне доставена пратка. Ако желае да го стори няма право на възстановяване на заплатената сума и поема разходите за транспорт.

По силата на член 55(ал.1) от ЗЗППТ потребителят може да върне стоката в 14 дневен срок от деня на получаване на пратката, в случай че е съхранил продуктите във вида, в който ги е получил – опаковани и пазени, без да бъдат ползвани. Освен да върнат окомплектована стоката , тя трябва да бъде съпътствана с цялата документация, която е получена заедно с продуктът.

Прочетете за ВРЪЩАНЕ НА ПРОДУКТИ